Badania sanitarno-epidemiologiczne

 

Badania sanitarno-epidemiologiczne

 

Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych (książeczka SANEPID)

Badaniu temu w szczególności podlegają pracownicy:
1. Wykonujący czynności z zakresu produkcji:

  • związane z obróbką surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz dodatków żywności;
  • związane z procesami technologicznymi żywności
  • wymagające stykania się z wyrobami gotowymi przed ich umieszczeniem w opakowaniach bezpośrednich lub opakowaniach transportowych;
  • wymagające stykania się z opakowaniami bezpośrednimi środków spożywczych
  • obejmujące mycie, czyszczenie, i dezynfekowanie urządzeń oraz innych przedmiotów wyposażenia lub opakowań trwałych środków spożywczych, a także związane z utrzymaniem czystości pomieszczeń zakładu;
  • związane z uzyskaniem mleka;
  • w punktach skupu mleka i innych środków spożywczych niepodlegających obróbce termicznej

2. Wykonujący czynności w obrocie:

  • związane ze sprzedażą detaliczną niepakowanych środków spożywczych, a także opakowanych, jeżeli rodzaj stosowanych opakowań jednostkowych nie zapobiega przenikaniu zanieczyszczeń do środków spożywczych lub jeżeli z powierzchni tych opakowań nie można usunąć zanieczyszczeń w taki sposób, aby nie przenikały one do środków spożywczych;
  • w magazynach hurtowych środków spożywczych
  • w zakresie sprzedaży środków spożywczych w odkrytych pojemnikach

3. Wykonując czynności z zakres produkcji i obrotu związane z:

  • transportem środków spożywczych w odkrytych pojemnikach 
  • kontrolą jakości środków; urzędowym badaniem mięsa;
  • przygotowywaniem i wydawaniem potraw oraz innych środków do spożycia w zakładach żywienia zbiorowego, a także w innych niż wymienione w 1.2 punkcie miejscach sprzedaży

4. Wykonujący czynności na stanowiskach związanych z:

  • wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nie opakowanej żywności, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz leków doustnych;
  • przygotowywaniem i wydawaniem posiłków, wody przeznaczonej do spożycia prze ludzi i leków
  • myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność, wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub na leki;
  • z kontaktem z wodą oraz środkami służącymi pielęgnacji skóry lub śluzówek innych osób
  • stwarzaniem zagrożenia powodującego przeniesienie drogą kontaktową zakażenia na inne osoby niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych 
  • stwarzaniem zagrożenia przeniesienie droga pokarmową zakażenia na inne osoby niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych 
  • ciągłym kontaktem z ludźmi stwarzające zagrożenie przeniesienia drogą powietrzno-kropelkowa i powietrzno-pyłową zakażenia na inne osoby, niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych
  • stwarzaniem zagrożenia powodującego przeniesienie drogą kontaktową zakażenia na inne osoby niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych  
  • stwarzanie zagrożenia przeniesienia droga pokarmową zakażenia na inne osoby, niezależnie od rodzaju wykonywanych czynności zawodowych

 

Dbamy o zdrowie Twoich  pracowników

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.