Mgr Michał Wojtoń,

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

 

O mnie

Swoją przygodę z dietetyką rozpocząłem od studiów I stopnia na kierunku dietetyka w Niepublicznej Wyższej Szkole Medycznej. Następnie ukończyłem studia II stopnia z specjalizacji psychodietetyka.

Doświadczenie zawodowe zdobyłem w Ośrodku Żywienia Klinicznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu, gdzie pracuję od 2014 roku oraz w trakcie pracy w   Programie Niedożywienie. Uczestniczyłem  w licznych konferencjach i szkoleniach. Prowadziłem szkolenia oraz warsztaty z zakresu Żywienia Klinicznego.

W swojej pracy do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie, dostosowuję terapię żywieniową do obecnego stanu klinicznego , uwzględniam wyniki badań oraz preferencje żywieniowe. Specjalizuję się w pracy z osobami na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej , osobami z schorzeniami układu pokarmowego.

 

Wszyscy dietetycy poradni  poza gruntownym i doskonalonym wykształceniem zawodowym z obszaru dietetyki klasycznej i klinicznej posiadają uprawnienia do prowadzenia chorych żywionych sztucznie.

  • niedowaga/niedożywienie
  • nadwaga
  • otyłość
  • choroby przewodu pokarmowego
  • choroby wątroby
  • choroby metaboliczne
  • miażdżyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • hipercholesterolemia
  • choroby tarczycy
  • choroby dietozależne
  • dna moczanowa
  • celiakia
  • alergie pokarmowe
  • zaparcia

 

Szczególne obszary zainteresowania:

  • niedożywienie

  • żywienie sportowców

  • diety alternatywne (wegetarianizm/weganina)

  • choroby przewodu pokarmowego

 

 Dr n.med. Anna Zmarzły

 

Poradnia Żywienia Klinicznego i Chorób Wewnętrznych

Dr n.med Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych i żywienia klinicznego. pracuje z dziećmi od lat 10, młodzieżą i dorosłymi z niedożywieniem, nadwagą, psychogennymi zaburzeniami odżywiania, otyłością, niedożywieniem w przebiegu chorób nowotworowych, w tym w żywieniem w trakcie leczenia onkologicznego (przygotowanie do leczenia operacyjnego, prowadzi leczenie żywieniowe doustne w trakcie radio i chemioterapii). Zajmuje się żywieniem chorych z cukrzycą, zespołem metabolicznym, nadciśnieniem, dna moczanową, chorobami wątroby, żołądka, jelit, celiakią dorosłych, chorobą Crohna, wrzodziejącym zapaleniem jelit ,osteoporozą, chorobami kości i stawów, niedokrwistościami oraz leczeniem żywieniowym w wielu innych jednostkach chorobowych. Prowadzi żywieniowo pacjentki w okresie ciąży, karmienia piersią , chore z zespołem policystycznych jajników. Prowadzi żywieniowo pacjentki borykające się z niepłodnością.

 

Kontakt, rejestracja:

  • rejestracja tylko telefoniczna-od poniedziałku do piątku od godziny 15:00 do 17:00. W razie problemu z dodzwonieniem się proszę o informację SMS,
  • telefon: +48 501045220
  • adres: Wrocław, ul.Grabiszyńska 241 c, gabinet nr 5
  • (w budynku Przychodni Medycyny Pracy-Centrum Medyczne, przychodnia znajduje się w z tyłu budynku sklepu LIDL)

    email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (uwaga-nie ma rejestracji droga email)

 

 

 

Przygotowanie do wizyty:

Konsultacja żywieniowa jest pełną konsultacją lekarską rozszerzoną o konsultację żywieniową i decyzje dotyczące wsparcia żywieniowego.

Na wizytę należy zabrać ze sobą:

  • aktualną i dawną dokumentację lekarską (całą dostępną): wyniki badan, opisy badań obrazowych, wypisy szpitalne, karty konsultacyjne, zaświadczenia lekarskie)
  • w przypadku dzieci proszę by rodzice zabrali dodatkowo książeczkę zdrowia dziecka
  • dokładny spis wszystkich zażywanych leków, suplementów diety i ziół (nazwy , dawki, schematy stosowania),
  • w przypadku chorych cierpiących z powodu cukrzycy- proszę zabrać książeczkę cukrzycową, wyniki pomiarów cukrów
  • w przypadku chorych leczonych z powodu nadciśnienia tętniczego-książeczkę pomiarów ciśnienia tętniczego.
  • jeśli uważasz, że nie masz nadciśnienie, ale masz w domu aparat do mierzenia ciśnienia tętniczego-zmierz je kilka razy przed wizytą.
  • proszę zabrać dokumentację dietetyczną i spis wcześniej stosownych diet.

Przed wizytą (3 do 7 dni) proszę prowadzić dzienniczek żywieniowy -spis potraw, produktów i napojów spożytych w ciągu każdego dnia , warto spisać także pokarmy ulubione, a także te, które szkodzą oraz pytania do lekarza.

 

 

Wykształcenie i przebieg pracy zawodowej

Wykształcenie:

  • Akademia Medyczna we Wrocławiu rok ukończenia 1994
  • Pierwszy stopień w zakresie chorób wewnętrznych uzyskany z wyróżnieniem w 1997 roku.
  • Obrona pracy doktorskiej w 2001 roku
  • Drugi stopień w zakresie chorób wewnętrznych uzyskany z wyróżnieniem w 2002 roku
  • Liczne kursy, konferencje i staże z zakresu leczenia żywieniowego, żywienia klinicznego, chorób wewnętrznych

 

Aktualna praca zawodowa:

  • 2000 roku prywatna praktyka lekarska  (choroby wewnętrzne, żywienie kliniczne)
  • Kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J.Gromkowskiego we Wrocławiu
  • Przewodnicząca Zespołu Leczenia Żywieniowego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J.Gromkowkiego we Wrocławiu
  • Pomysłodawca i koordynator jedynego na skalę europejską programu ”Działania edukacyjne, profilaktyka, diagnostyka i leczenie niedożywienia u dorosłych mieszkańców z terenu województwa dolnośląskiego” w ramach którego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J.Gromkowskiego we Wrocławiu są konsultowani i prowadzeni żywieniowo niedożywieni dorośli i dzieci oraz szkolony jest personel medyczny
  • Wykładowca na studiach podyplomowych „Suplementy diety i żywność wzbogacana we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu, edycja 1”Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Od 2006 roku do teraz wykładowca kursów i konferencji z zakresu Żywienia Klinicznego dla lekarzy , pielęgniarek, dietetyków,
  • Wykładowca prelekcji dla seniorów, pacjentów z cukrzyca, chorych niepełnosprawnych, pacjentów onkologicznych

 

Praca zawodowa w przeszłości:

  • Wykładowca na kierunkach studiów: „Dietetyka” i „Dietetyka w Zdowiu i Chorobie” w NWSM we  Wrocławiu
  • 2012-konsultant do spraw żywienia klinicznego sieci stacji dializ Avitum
  • Od roku 2006 do 2010  konsultant w zakresie chorób wewnętrznych Specjalistycznego Szpitala Rehabilitacyjnego przy ul. Poświęckiej we Wrocławiu
  • Od roku 2008 do 2014 zastępca ordynatora asystent VI Oddziału Chorób Wewnętrznych  i Żywienia Klinicznego WSS im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu,
  • Od roku 2003 do teraz starszy asystent VI Oddziału Chorób Wewnętrznych WSS im. J. Gromkowskiego we  Wrocławiu,
  • Lata 2000 - 2003 młodszy asystent, następnie asystent VI Oddziału Chorób Wewnętrznych o profilu nefrologicznym  ze Stacją Dializ WSS im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu, asystent pracowni endoskopowej i usg
  • Lata 1995 - 2000 młodszy asystent, następnie asystent II Oddziału Chorób Wewnętrznych Szpitala im. L. Rydygiera we Wrocławiu
  • 1994 - 1995 Staż podyplomowy w Szpitalu im. L. Rydygiera we Wrocławiu

 

Członkostwo towarzystw naukowych: Towarzystwo Internistów Polskich, Polskie Towarzystwo Lekarskie, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Polskie Towarzystwo Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, ESPEN .The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism

 

Dbamy o Twoje  zdrowie

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.