Mgr Michał Wojtoń,
dietetyk kliniczny, psychodietetyk
O mnie
Swoją przygodę z dietetyką rozpocząłem od studiów I stopnia na kierunku dietetyka w Niepublicznej Wyższej Szkole Medycznej. Następnie ukończyłem studia II stopnia z specjalizacji psychodietetyka.
Doświadczenie zawodowe zdobyłem w Ośrodku Żywienia Klinicznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu, gdzie pracuję od 2014 roku oraz w trakcie pracy w Programie Niedożywienie. Uczestniczyłem w licznych konferencjach i szkoleniach. Prowadziłem szkolenia oraz warsztaty z zakresu Żywienia Klinicznego.
W swojej pracy do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie, dostosowuję terapię żywieniową do obecnego stanu klinicznego , uwzględniam wyniki badań oraz preferencje żywieniowe. Specjalizuję się w pracy z osobami na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej , osobami z schorzeniami układu pokarmowego.
Wszyscy dietetycy poradni poza gruntownym i doskonalonym wykształceniem zawodowym z obszaru dietetyki klasycznej i klinicznej posiadają uprawnienia do prowadzenia chorych żywionych sztucznie.
- niedowaga/niedożywienie
- nadwaga
- otyłość
- choroby przewodu pokarmowego
- choroby wątroby
- choroby metaboliczne
- miażdżyca
- nadciśnienie tętnicze
- hipercholesterolemia
- choroby tarczycy
- choroby dietozależne
- dna moczanowa
- celiakia
- alergie pokarmowe
- zaparcia
Szczególne obszary zainteresowania:
-
niedożywienie
-
żywienie sportowców
-
diety alternatywne (wegetarianizm/weganina)
-
choroby przewodu pokarmowego